Denna webbplats innehåller affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått. Läs mer här.

Hos Esportsbetting.se har vi affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått.  Läs mer här.

Esport spel

Esport är ett fenomen som under de senaste åren exploderat till en miljardindustri. Idag finns det mängder av olika esport spel och något som passar de absolut flesta. Oavsett om man gillar FPS, RTS, MOBAs eller något helt annat så finns det flera alternativ att välja mellan. I takt med att esporten vuxit så har det även blivit populärt med betting inom esport och numera kan man spela på allt mellan vilka som kommer vinna matchen, vem som får nästa kill eller vilka som vinner hela turneringen. Är du ännu inte bekant med esport spel eller behöver fräscha upp minnet så hittar du nedan allt du behöver veta för att komma igång med både esport och esportsbetting.

MOBA-betting spel

En typ av spel som varit en stor del i att esport blivit så populär under de senaste åren är MOBAs. MOBA står för Multiplayer Online Battle Arena, och går i grova drag ut på att de olika spelarna kontrollerar varsin hjälte i en arena för att i slutändan ta över motståndarens bas.

MOBA föddes som en karta i spelet Warcraft 3, och har sedan dess utvecklats till att bli en genre med mängder av olika spel. Absolut störst är League of Legends och Dota 2 som båda är baserade på den gamla WC3-kartan Dota. Utöver dessa finns det andra mindre populära spel, men det är dessa tre som är mest populära:

FPS-betting spel

En speltyp som varit populär ända sedan början på 90-talet är First-Person Shooters (FPS). FPS kan slarvigt översättas till förstapersonsskjutare och innebär att du får styra en karaktär i förstapersonsvy. I och med att FPS var en så stor del av hela spelvärldens framfart så har det även fallit sig naturligt att det är en av de mest populära genrerna även inom esport spel.

Några av de allra första esport spel vi såg på marknaden var just First-Person Shooters i form av Quake, Unreal Tournament och det evigt populära Counter-Strike. Counter-Strike har sedan det först dök upp på spelmarknaden kommit i en rad olika versioner, och nu är även Counter-Strike 2 på väg in på den globala esportscenen.

Esport games må ha förändrats mycket genom åren, men genren är och förblir en av de absolut mest populära kategorierna. Är du därför ute efter att börja spela eller betta på någon FPS så är det definitivt dessa följade spel du ska börja med. Samtliga har en aktiv professionell scen med mängder av turneringar dagligen, och det finns alltid något nytt att kika in.

RTS-betting spel

RTS är en kategori inom esport spel som hamnat lite i skymundan under de senaste åren, men som varit en stor del i att bygga upp den industri som vi numera ser inom esport. RTS står för Real Time Strategy och innebär strategispel som du spelar i realtid. Spel inom genren kan skilja sig stort mellan varandra, men grunden ligger i att bygga upp arméer, samla resurser och baser för att i slutändan kunna överlista sin motståndare.

Spel inom denna genre lade grunden för samtliga esport games som kommit genom åren. Age of Empires, Command and Conquer och framförallt Starcraft: Brood War fick världen att förstå att även datorspel kunde bli en sport att räkna med.

RTS är en genre för den som gillar spel med lite mer djup än traditionella shooters och MOBAs. Idag ser vi en handfull esport spel inom genren med en aktiv professionell scen. Utöver dessa så har RTS-världen varit väldigt tyst under de senaste åren. Fans av genren väntar spänt på en ny release som ska få genren att väckas till liv ännu en gång.

Sport spel betting

En spelkategori som mer eller mindre alla känner till är sports games. Sports games är helt enkelt spel som på ett eller annat sätt är baserade på traditionella sporter. Denna spelkategori dominerades länge av spel som FIFA och NHL, men har under senare år fått konkurrens av andra mer moderna tolkningar av genren.

Den kanske största lockelsen med dessa esport games är att de är så lätta att förstå sig på. Eftersom att de använder sig av liknande regler som traditionell sport så kan de allra flesta förstå vad som händer utan någon direkt förkunskap.

Ur denna lista så är det bara Rocket League som sticker ut och är något annat än bara en sport rakt av. Sports games är en perfekt start för den som vill börja med esport odds eller esports betting. Oavsett vilket av alla dessa spel man väljer så kan du vara säker på att du har en upplevelse som både är spännande och lätt att förstå sig på.

Battle Royale betting spel

En av de nyaste spelkategorierna inom esport är Battle Royale. Dessa esport spel går ut på att ett stort antal spelare blir placerade i en stor arena och går ut på att vara den sista överlevande. För att klara av detta kan man hitta nya vapen, bra fordon och i vissa situationer också samarbeta med andra spelare.

Denna spelkategori växte till stor del genom Twitch, och är numera en av de största spelkategorierna både inom esport och gaming i allmänhet.

Rent historiskt så är det Fortnite som varit störst, men både PUBG och Apex är populära alternativ. I och med den frodande tävlingsscenen så finns det alltid matcher och turneringar du kan titta och spela på. Eftersom att Battle Royale-genren är en genre där mycket kan hända varje match så finns det alltid mängder av olika bets du kan lägga. Det kan vara vem som får matchens första kill, vem som vinner eller vem som kommer sist.

RPG/MMORPG betting spel

(Massive Multiplayer Online Role Playing Game) spel tog det tidiga 00-talet med storm och blev snabbt en av världens mest populära spelkategorier. Denna succé har däremot aldrig riktigt lyckats ta sig in i esports-världen, utan de olika MMORPG-spelen har främst hållt sig hos spelare som är lite mer casual.

För dig som inte överhuvudtaget är bekant med genren så går MMORPGs ut på att du har en egen karaktär i en värld som är gemensam med andra spelare. Inom denna värld ska du utveckla din karaktär på olika sätt. Detta kan exempelvis vara genom att lösa quests, övervinna bossar eller genom dueller med andra spelare.

Trots att det inte haft något stort genomslag på global front så finns det flera spel som har en någorlunda aktiva esportscen. Störst av allt har vi World of Warcraft som nästan 20 år efter sin release fortfarande är den dominerande aktören på marknaden. Utöver det finns det några andra som också fortfarande har en aktiv scen.

Esportsaspekten i dessa spel går ut på både PvP och PvE, och de professionella spelarna riktar oftast in sig på det ena eller det andra. Antingen tävlar du i exempelvis en arena mot andra spelare, eller så tävlar du om vem som snabbast ska klara av ett visst uppdrag eller boss.

Vilka attribut ska ett bra esport-spel ha?

Som med alla sporter så finns det vissa kriterier som bra spel esports games bör uppnå. Vi har här nedan listat de fem faktorer vi anser vara viktigast, och kommer även att förklara dem lite mer djupgående.

  • Lätt att ta till sig
  • Aktivt gameplay
  • Spännande
  • Hög skill ceiling
  • Stort spelarantal/Många turneringar

En bra esport måste i första hand vara lätt att ta till sig. Visst finns det undantag som kan vara bra ändå, men för att vara ett riktigt bra spel ska det vara lätt att förstå sig på. Detta ser du bland branschens giganter som Counter-Strike och League of Legends. Även om du inte själv spelat dessa spel innan så är det lätt att förstå vad som händer och hur det går.

Som en del i det så måste det förstås också finnas ett aktivt och spännande gameplay. En esport som bara går ut på att vänta är förstås inget du vill ha, utan på en bra esport så ska det hända mycket och ofta.

Viktigt är också att det finns ett högt så kallat “skill ceiling”. Spelet ska vara lätt att förstå sig på, men det ska också finnas möjlighet att bli riktigt bra på det. För att det ska vara roligt att titta på esport så gäller det att spelarna är mycket bättre än en själv, och att deras skicklighet är med och bidrar till underhållningen.

Något ytterligare som är lite svårare att styra över är ett stort spelantal och många turneringar. Ett spel kan vara hur bra som helst, men om det inte finns spelare eller turneringar så blir det tyvärr ingen bra esport.

Spelsidor som erbjuder esport betting

100 kr utan insättning
5.0
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller
100 % upp till 500 kr
5.0
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller

Matchat gratisspel upp till 500 kr

5.0

18+år - www.stodlinjen.se  | Regler & villkor gäller. | Spelpaus.se | Erbjudandet gäller nya spelare från 2024-01-17. Min. Insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. | Fullständiga regler och villkor här.

120 kr i gratisspel

5.0
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller

100 % upp till 500 kr

4.8

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller

Gratisspel värt upp till 1 000 kr
4.5
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller
100 kr i gratisspel
4.5
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller

100 % bonus - dubbla din första insättning

4.5

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller

100 % upp till 500 kr
4.5
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller

50 % sportbonus upp till $1,000

4.5

Vilka är de top 5 mest populära esport-spelen?

Bland de fem mest populära esporterna hittar vi spel från två olika kategorier – MOBA och FPS. Störst av dem alla när det kommer till både spelare och åskådare är League of Legends, som släpptes redan 2009. Redan sedan starten har spelet varit en esport med mängder av turneringar och tävlingar. Under 2023 går League of Legends in på sin 13e säsong av World Championship, som är spelets största turnering.

Tätt därefter har vi en hel klunga med andra populära spel, och de andra som tar sig in på topp 5-listan är Counter Strike: Global Offensive, Valorant, Dota 2 och Apex Legends. Samtliga av dessa spel har dagliga turneringar du kan följa och spela på, samt en aktiv spelarbas med tävlingar även för de mindre skickliga spelarna.

Alla dessa esport games har regelbundet tävlingar med flera miljoner kronor i potten. Numera är det inte heller bara lönsamt för spelarna själva, utan det kan med tur och skicklighet vara väldigt lönsamt även för den som väljer att betta på dessa tävlingar. Esport är fortfarande i sin linda, och med god kunskap har du ett försprång gentemot alla de andra som bettar.

Vilka esport spel har mest åskådare 2023?

Vilket av alla esport games som har flest åskådare 2023 är för tidigt att säga. Under 2022 var det den relativa nykomlingen Valorant som dominerade och nådde ett åskådarantal på över en miljard. Huruvida detta kommer hålla i sig under 2023 är svårt att säga, men hittills håller Valorant fortfarande i sina stabila siffror.

Även Dota 2, League of Legends och många fler förväntas hålla i sina stora antal åskådare även under 2023. Inte mycket har hänt på spelfronten när du jämför 2022 och 2023 och det har hittills fortsatt på ett relativt liknande vis.

Ett spel som kommer ha stor påverkan på åskådarantalet och esporten i stort är Counter-Strike 2. Counter-Strike: Global Offensive är redan nu en av de mest populära esporterna som finns, och under sommaren 2023 så förväntas uppdateringen Counter-Strike 2 dyka upp på marknaden. Detta kommer förstås att påverka tittarsiffrorna och vi kan redan nu se hur populariteten börjar öka. Om det kommer att göra Counter-Strike till den esport med flest åskådare återstår att se.

Vilka esport spel har turneringar?

För att överhuvudtaget kunna anses vara en esport så måste det finnas esport turneringar. Med andra ord så betyder det att alla esporter har turneringar i olika grad. Vissa spel, såsom Starcraft och Warcraft 3 har oftast lite mindre turneringar ganska regelbundet, medan de större spelen som Counter-Strike och League of Legends blandar både stora och små turneringar.

Inom Counter-Strike så finns det exempelvis mängder av turneringar dagligen, men det är under de stora mästerskapen (Majors) som de allra viktigaste matcherna sker. Många andra esporter fungerar på samma sätt där de har en eller ett fåtal stora turneringar varje år i kombination med de mindre vecko- och dagsturneringarna. Dota 2 har The International, League of Legends har Worlds, och så vidare.

Det finns även flera mindre esport spel som har turneringar. Den stora skillnaden är generellt sett bara antalet och storleken på dem. I teorin kan man tävla i nästan alla datorspel som finns, och därför har alla spel även potential att fungera som esport.

Frågor och svar om esport-spel

Ja. Nuförtiden kan du betta på nästan alla esport games som finns. Du hittar spel på allt från resultat till hur matcherna kommer utspela sig.

Ja. Några av de mest populära kategorierna är FPS, RTS, MOBA och Sport Games. Det finns fler utöver dessa, men det är dessa fyra som dominerar.

Några av de mest populära esporterna under 2023 är League of Legends, Valorant, Counter-Strike:Global Offensive och Apex Legends.