Denna webbplats innehåller affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått. Läs mer här.

Hos Esportsbetting.se har vi affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått.  Läs mer här.

Vad är ESL Pro League?

ESL Pro League är esportliga som är exklusiv för spelet Counter-Strike: Global Offensive (CSGO). Ligan förkortas vanligtvis till “EPL” och hette tidigare ESL ESEA Pro League. På den här sidan kommer vi ta ett litet djupdyk på tävlingen och framförallt när det kommer till att betta på ESL Pro League.

Den första säsongen av ESL Pro League gick av stapeln 2015 och fick snabbt ett igenkännande som CSGO:s viktigaste turnering. Detta har att göra med att eventet är integrerat med flera andra CS:GO turneringar som exempelvis Intel Extreme Masters, ESL Pro Tour och Blast Premier Circuit. Med andra ord har tävlingen lite av en annorlunda struktur som vi kommer gå igenom i detalj längre ned på den här sidan.

Betta på ESL Pro League

När det kommer till betting är ESL Pro League en av esport eventen som är mest populärt att betta på. Anledningen är att det spelas väldigt många matcher i anslutning till eventet under en och samma månad. Samt att lagen håller hög kaliber där det erbjuds både esport odds före matcherna, samt esport live odds när matcherna spelas.

Just live betting på ESL Pro League är roligt då produktionerna kring matcherna håller högsta kvalitet, med studios, kommentator och full coverage på alla matcher. Vanligtvis erbjuder betting siterna i Sverige odds på flera marknader. De bästa betting siterna i Sverige erbjuder även live stream tillsammans med live betting på ESL Pro League.

Hur fungerar ESL Pro League?

Vanligtvis deltar 24 stycken CSGO lag i ESL Pro League. Utav dessa 24 lag är 15 stycken så kallade partners som har en permanent plats i ligan. Tre lag bjuds in baserat på deras ESL World Rank poäng. Sedan kvalificerar sig sex stycken lag in via en lägre division, Conference ligan.

Historiskt har gruppspelet i ESL Pro League alltid spelats offline. Från och med säsong 16 i 2022 spelas även gruppspelet offline. Säsong 15 spelades i Stockholm. Säsong 15 spelades helt och hållet i Malta.

ESL Pro League gruppspel

De 24 lagen är uppdelade i fyra grupper med sex lag vardera. I varje grupp spelar alla lagen emot varandra en gång. Alla dessa matcher är så kallade best-of-three serier. Det här gruppspelet pågår under fyra veckors tid, en grupp spelare sina matcher varje vecka. De tre bästa lagen från varje grupp kvalificerar sig till slutspelet. De övriga lagen åker ut ur turneringen. Lagen som vinner sina grupper direktkvalificerar sig till kvartsfinalen. Tvåan and trean kvalificerar sig till åttondelsfinalerna.

ESL Pro League slutspel

12 lag kvalifcerar sig till slutspel från gruppspelet. Åtta stycken av dessa lag spelar i åttondelsfinalerna medan de fyra bästa lagen direktkvalificerar sig till kvartsfinalerna. Alla matcher utom finalen är best-of-three serier där vinnaren kvalificerar sig till nästa slutspelsetapp. Finalen spelas i en matchserie om fem matcher, en så kallad best-of-five serie.

ESL teams

Prispott

ESL Pro League är en av världens största CSGO event och har därför en stor prispott. Den senaste upplagan av ESL Pro League 2022 hade en prispott på $835,000, motsvarande cirka 9.3 miljoner kronor. Vinnaren var Vitality som fick $175,000 i förstapris.

Prispotten växer alltid år efter år. Säsong 1 2015 hade en prispool på $250,000.

 • Säsong 16 – $835,000 – Vinnare: Team Vitality
 • Säsong 15 – $823,000 – Vinnare: FaZe Clan
 • Säsong 14 – $750,000 – Vinnare: Natus Vincere
 • Säsong 13 – $750,000 – Vinnare: Heroic
 • Säsong 12 – $750,000 – Inställd
 • Säsong 11 – $750,000 – Inställd
 • Säsong 10 – $600,000 – Vinnare: mousesports
 • Säsong 9 – $600,000 – Vinnare: Team Liquid
 • Säsong 8 – $750,000 – Vinnare: Astralis
 • Säsong 7 – $750,000 – Vinnare: Astralis
 • Säsong 6 – $750,000 – Vinnare: SK Gaming
 • Säsong 5 – $750,000 – Vinnare: G2 Esports
 • Säsong 4 – $600,000 – Vinnare: Cloud9
 • Säsong 3 – $512,000 – Vinnare: Luminosity Gaming
 • Säsong 2 – $250,000 – Vinnare: Fnatic
 • Säsong 1 – $250,000 – Vinnare: Fnatic

Titta på ESL Pro League stream

Huvudplatsen för ESL Pro League live streams är ESL:s officiella Twitch-kanal och YouTube Gaming-kanal. Det är vanligt att flera andra stora kanaler och Twitter-profiler streamar och sänder matcherna på egen hand också. De flesta svenska spelbolagen som erbjuder odds på tävlingen har också live stream tillgängligt tillsammans med ESL Pro League livebetting inne på sina sidor.

FAQ – ESL Pro League betting

Finns det några svenska lag i ESL Pro League?

I senaste ESL Pro League fanns två svenska lag med: Ninjas in Pyjamas (NiP) och Fnatic. Fnatic hade dock endast en svensk spelare med i laget. Sedan finns det ett par svenskar med på andra håll i så kallade mix-lag.

Vart kan jag se ESL Pro League streams?

Det bästa sättet att följa ESL Pro League online är genom att titta på ESL:s officiella live stream där alla matcher och studiosändningar visas. Samt officiella Twitch-kanaler från specifika arrangörer av turneringar, exempelvis ESL:s officiella Twitch. Det går också att titta på live streams via spelbolagens hemsidor i relation till ESL Pro League livebetting.

Vilket lag har vunnit ESL Pro League flest gånger?

Både svenska Fnatic och danska Astralis har vunnit ESL Pro League två gånger vardera. Fnatic vann back-to-back 2015 medan Astralis vann back-to-back 2018.

Vilken är den största prispotten i ESL Pro League historia?

Den största prispotten i ESL Pro League var säsong 16 i 2022, då spelade lagen om en prispott på $835,000, motsvarande cirka 9.3 miljoner kronor.

Vilken är bästa sidan för ESL Pro League betting?

De flesta betting siterna som erbjuder esportsbetting har även ESL Pro League betting när matcherna spelas. Ett bra alternativ för esport betting och att betta på ESL Pro League specifikt är Betsson.