Denna webbplats innehåller affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått. Läs mer här.

Hos Esportsbetting.se har vi affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått.  Läs mer här.

Starcraft Remastered

Starcraft Remastered

Starcraft 1, som ofta också kallas Starcraft: Brood War, och på senare tid även Starcraft Remastered, är ett real-time strategy (RTS) spel som lanserade för över 20 år sedan. Det är föregångaren till det nu populära spelet Starcraft 2. Inget annat spel har haft så stor inverkan på esport som det här spelet. Starcraft 1 släpptes den 18 December 1998, och den första versionen av spelet var gjort som en singleplayer campaign, men alldeles för obalanserat för att vara hållbart som ett multiplayer spel. Spelutvecklaren Blizzard var snabba på att fixa till det genom lanseringen av expansionen Starcraft: Broodwar.

Med expansionen blev spelet både mer komplext, och otroligt välbalanserat. Det vill säga att det fanns många olika strategier att använda utan att en, eller ett par strategier blev för dominant. Runt samma tid hade ett nytt fenomen uppkommit: internetkaféer och i länder som Sydkorea blev det snabbt populärt med internetkaféer där ungdomar kunde träffas och spela. Starcraft 1 fick snabbt fäste och innan millennieskiftet hade redan 1 miljon kopior av spelet sålts i Sydkorea. Det vill säga, cirka 2% av hela befolkningen vid den tidpunkten ägde en kopia av spelet.

Kort fakta om Starcraft 1:

Utgivare: Blizzard Entertainment
Utgivningsdatum: 18 December, 1998
Stora Starcraft 1 turneringar 2021: RCG, KCM Race Survival
Betta på Starcraft 1: ComeOn
Streama Starcraft 1: Twitch, AfreecaTV

Starcraft bettingsidor

120 kr i gratisspel

5.0
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller
100 kr utan insättning
5.0
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller
100 % upp till 500 kr
5.0
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller

Matchat gratisspel upp till 500 kr

5.0

18+år - www.stodlinjen.se  | Regler & villkor gäller. | Spelpaus.se | Erbjudandet gäller nya spelare från 2024-01-17. Min. Insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. | Fullständiga regler och villkor här.

100 % upp till 500 kr

4.8

18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se  | Regler & Villkor gäller

Turneringar och LAN

Vid sekelskiftet kablades de första Starcraft 1 esport turneringarna ut på TV i landet. År 2000 skapades även det första renodlade esport produktionsbolaget – Ongamenet (OGN), ett företag som lades ned så sent som förra året. Starcraft 1 esport växte lavinartat de första åren, med många organisatörer och lag. Ett behov fanns för att organisera den nya subkulturen. Från det växte den första esportföreningen fram, Korea Pro Gamer Association (KPGA).

År 2002 anordnades det första stora LAN-eventet i historien, det var finalen av SKY OGN Starleague. Finalen anordnades inne i en stor arena, likt arenorna som används idag. Hela 52,000 åskådare var på plats för att se Starcraft 1 finalen. Det var runt den här tiden stora företag fick upp ögonen för esport och ville ha en del av kakan. En av de första kommersiella affärerna inom esport skedde 2004 då telekom företaget SKT köpte ett Starcraft 1 lag. Köpeskillingen låg på motsvarande 17 miljoner kronor.

Prispengar i Starcraft 1 esport turneringar skenade, så gjorde även löner och sponsoravtal. Detta ledde till att dispyter mellan betalda proffs och organisationer uppkom titt som tätt. KPGA som tidigare var en ideell förening som växt fram från gräsrotsorganisationer hade inte tillräcklig makt eller räckvidd för att hantera den boomande esportscenen. Som följd bytte KPGA namn till Korean Esports Association (KeSPA) och de skapade då ett ramverk som knöt ihop alla organisatörer, esportlag, professionella spelare och företag. Ett ramverk som resten av världen flera år senare kopierade inom andra esporter, likt Dota 2, League of Legends och CS:GO.

I samband med att esport standardiserades ökade integriteten på Starcraft 1 turneringar och proffsen som deltog. Vid ett par tillfällen mellan 2005 till 2010 erbjöd ett par spelbolag Starcraft 1 betting, med odds och spelmarknader som exempelvis Matchvinnare. Starcraft 1 esport och Starcraft 1 betting idag är inte lika vanligt, som det var för cirka 10 år sedan. Men det finns fortfarande en aktiv esportscen och Starcraft 1 odds erbjuds ett par gånger per år hos spelbolagen.

Starcraft 1 Gameplay

Starcraft 1 är ett RTS-spel som utspelas i rymden i en science-fiction miljö. Två spelare tävlar emot varandra i ett spel som kräver koordination, beslutsfattande, samt förmågan att göra flera saker samtidigt, där varenda beslut är viktigt. Precis som i uppföljaren kontrollerar varje spelare en egen fraktion (Protoss, Terran, eller Zerg) som samlar resurser, bygger byggnader (bas) och arméer. Arméerna används för att slåss mot varandra, den spelare som lyckas förstöra den andra spelarens bas vinner matchen. Starcraft 1 esport spelas oftast i matchserier om bäst av 3, eller bäst av 5.

RTS-spel kan vara svårt att hänga med i om man aldrig spelat spelet. Så är fallet även med Starcraft 1. Det är mycket som händer hela tiden i en match. En spelare kan vara aktiv på en del av kartan med att attackera motståndarens arméer eller bas, samtidigt som denne bygger byggnader, skapar nya units, och flyttar andra arméer runt på kartan. Starcraft 1 betting och att titta på esportmatcher är som roligast i liven, tillsammans med en livestream och livebetting.

Starcraft 1 Betting och Odds

Starcraft 1 betting var som populärast runt 2010. Då hade spelet nått kultstatus och professionella ligor av den kalibern som fanns i Sydkorea fanns ingen annanstans. Visst gick det att spela på vissa andra esporter också, som exempelvis Counter-Strike, men dessa turneringar var fortfarande små och inte särskilt populära utanför en liten krets av gamers. Esportkulturen i Sydkorea var som vi redan nämnt, många år före resten av världen. Detta gjorde att många spelbolag runt den tiden kunde erbjuda Starcraft 1 betting på ligor och turneringar från Sydkorea. Efter det kom andra esporter igång, exempelvis Dota 2, CS:GO, och League of Legends. I samband med det ökade esportbetting markant.

Populära spelmarknader för Starcraft 1:

  • Matchvinnare
  • Karthandikapp
  • Över/Under Kartor
  • Rätt Resultat
  • Vinnare Karta

Starcraft 1 odds

Idag erbjuds in Starcraft 1 odds särskilt ofta. Spelet har väldigt få uppdateringar och de flesta nya spelarna som är intresserad av att tävla i genren RTS vänder sig i första hand till Starcraft 2. Men det finns fortfarande en levande esportscen runt Starcraft 1 (Brood War). Vid större turneringar som exempelvis RCG, brukar svenska spelbolag erbjuda Starcraft 1 odds. Ett exempel är det svenska spelbolaget Betsson som generellt har ett bra utbud av esportbetting.

FAQ - Starcraft 1 betting

Trots att det är Starcraft 2 som nu dominerar inom esport när det kommer till RTS-spel, så finns det fortfarande en esportscen för Starcraft 1. Vid ett par tillfällen per år erbjuds Starcraft 1 betting, exempelvis när turneringen RCG spelas.

De bästa Svenska spelbolagen, som till exempel Betsson, har livestream på nästan alla Starcraft 1 matcher. Bettar du hos ett spelbolag som saknar livestream, då kan du istället följa matchen på exempelvis Twitch.tv eller Youtube Gaming.

De populäraste marknaderna för Starcraft 1 betting är Matchvinnare, Karthandikapp, Över/Under Kartor, Rätt Resultat, och Vinnare Karta.