Denna webbplats innehåller affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått. Läs mer här.

Hos Esportsbetting.se har vi affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått.  Läs mer här.

De bästa kvinnliga esportspelarna genom tiderna

Modern esport började ta fart i det nya milleniet och de senaste tio åren har esport fullkomligt exploderat. Esport är idag en global industri som har stöd av sponsorer, organisationer, ligor, lag, spelare, och uppemot en miljard fans världen över.

Esport och esports betting har historiskt varit överväldigande mansdominerat när det kommer till både professionella spelare och fans. Men i takt med att esport gått ifrån att vara en subkultur till att bli socialt accepterat på alla nivåer, har också diversitet inom esport ökat. Idag finns tusentals aktiva och aspirerande kvinnor inom esport, likväl som miljontals kvinnliga fans. Genom åren har vi således sett många framgångsrika kvinnligare spelare. Låt oss därför ta en titt på just dessa kvinnor, de bästa kvinnliga esportspelarna genom tiderna.

Framgångsrika spelare

En utgångspunkt vi har för att uppskatta vilka kvinnor som är bäst på esport har vi helt enkelt använt oss av de som tjänat mest. Precis som i vanlig sport så är det i regel de som tjänar mest som är bäst då de konsekvent vinner matcher och turneringar. Nedan kan du hitta en lista över de bästa kvinnliga esportspelarna genom tiderna, samt information om varje spelare – från nummer ett till nummer åtta.

  1. Sasha “Scarlett” Hostyn (Starcraft II) – $434,365
  2. Li “Liooon” Xiao Meng (Hearthstone) – $241,510
  3. Katherine “Mystik” Gunn (Halo: Reach och Dead or Alive 4) – $122,550
  4. Rumay “Hafu” Wang (World of Warcraft, Bloodline Champions, Teamfight Tactics och Hearthstone) – $90,066
  5. Nina “Nina” Qual (Starcraft II) – $86,877
  6. Ricki “HelloKittyRicki” Ortiz (Street Fighter, Marvel vs. Capcom och Tekken) – $82,854
  7. Maureen “Alice” Gabriella (PUBG) – $80,869
  8. Ksenia “Vilga” Klyuenkova (Counter-Strike: Global Offensive) – $78,257

Sasha “Scarlett” Hostyn (Starcraft II) – $434,365

Med sina $434,365, motsvarande cirka 5 miljoner kronor är Sasha “Scarlett” Hostyn en av de bästa kvinnliga esportspelarna genom tiderna. Scarlett har varit aktiv sedan boomen av esport startade för över 10 år sedan. Hon spelade sin första esport turnering i April 2011, en Starcraft II turnering för endast kvinnor. Turneringen spelade två gånger det året och hon vann båda gångerna. Scarlett är en Zerg-spelare och har sedan dess tagit hem åtskilliga titlar och deltagit i både Starcraft II turneringar för kvinnor och män.

Li “Liooon” Xiao Meng (Hearthstone) – $241,510

bästa kvinnliga esportspelarna Li Xiao Meng

Li “Liooon” Xiao Meng är den enda kvinnan som kan titulera sig som världsmästare inom en esport där både kvinnor och män deltar. Det var i November 2019 som Liooon representerade Kina i Hearthstone Global Finals där hon besegrade spelaren Bloodyface i finalen. Hon blev därmed världsmästare i Hearthstone och tog hem $200,000, motsvarande 2.2 miljoner kronor.

Två år tidigare stod hon i kön tillsammans med hundratals andra personer för att delta i sin första officiella Hearthstone turneringar. I kön häcklades hon av en manlig deltagare som menade att hon som kvinna inte hörde hemma inom esport. Efter att Liooon blivit framgångsrik delade hon med sig av händelsen och uppmuntrade kvinnor världen över att våga drömma, tro på sig själva och satsa helhjärtat på esport om de brinner för det. Hon är också den första kvinnliga spelaren att vinna en BlizzCon Esports turnering.

Katherine “Mystik” Gunn (Halo: Reach och Dead or Alive 4) – $122,550

Katherine “Mystik” Gunn är en legendarisk kvinnlig esportspelare. Hon har haft en framgångsrik karriär som livestreamer och cosplayer på Twitch. Inom streaming har hon säkerligen tjänar många gånger mer än vad hon gjort under sin officiella esportkarriär. I 2016 års upplaga av Guiness World Records ‘Gamer’s Edition’, hade Mystik rekordet som högst tjänande kvinnliga esportspelare. Sedan dess har hon blivit omsprungen av andra spelare, men hon klassas fortfarande som en av de bästa kvinnliga esportspelarna i världen med titlar som WCG Ultimate Gamer och Championship Gaming Series, med över 1.3 miljoner kronor intjänade.

Rumay “Hafu” Wang (World of Warcraft, Bloodline Champions, Teamfight Tactics och Hearthstone) – $90,066

Rumay “Hafu” Wang är en annan av de bästa kvinnliga esportspelarna i världen, som också skördat stora framgångar som streamer. Redan 2018 fick Hafu sponsorerar efter att hon väckt uppmärksamhet i PvP-mode inom World of Warcraft. Hon deltog i Major League Gaming och flera andra turneringar de nästkommande åren. Senare bytte Hafu till spelet Bloodline champions där hon tillsammans med sina lagkamrater vann DreamHack Summer 2011. Sedan dess har Hafu skördat framgångar inom Teamfight Tactics och Hearthstone, både som esportspelare och streamer.

Nina “Nina” Qual (Starcraft II) – $86,877

Nina Qual

Nina “Nina” Qual spelade tidigare under aliaset puCK. Hon har varit aktiv inom Starcraft II (Protoss) sedan April 2012 då hon deltog i sin första esport turnering. Mellan åren 2012 och 2021 har hon deltagit i turneringar som DreamHack Masters, Gold Series International, World E-sport Championships, WESG och WCS där hon haft varierande framgångar med aldrig nått ända fram till förstaplats. Totalt har hon tjänat nästintill motsvarande 1 miljon kronor.

Ricki “HelloKittyRicki” Ortiz (Street Fighter, Marvel vs. Capcom och Tekken) – $82,854

Ricki “HelloKittyRicki” Ortiz har dedikerat hela sin esportkarriär åt fightingspel och klassas som den bästa kvinnliga esportspelaren genom tiderna när det kommer till den genren. Det är framförallt inom Street Figther och Marvel vs. Capcom hon sett störst framgångar genom att konsekvent ranka högt under stora esport turneringar. Den största prissumman HelloKittyRicki har vunnit var när hon slutade tvåa i finalen av Capcom Cup 2016, där tog hon hem andrapriset på $60,000 – motsvarande cirka 700,000 kronor.

Maureen “Alice” Gabriella (PUBG) – $80,869

Maureen “Alice” Gabriella är en spelare som har stor chans att gå om flera personer på den här listan då hon endast tävlat professionellt inom PUBG sedan 2019. Hon har på kort tid lyckats otroligt bra på PUBG Mobile där hon prenumererat på pallplatsen på PUBG Mobile Global Championship, PUBG Mobile Pro League och Pubg Mobile World League.

Ksenia “Vilga” Klyuenkova (Counter-Strike: Global Offensive) – $78,257

Det går inte att lista de bästa kvinnliga esportspelarna utan att nämna Ksenia “Vilga” Klyuenkova, den bästa kvinnliga esportspelaren i världen inom CS:GO. Under en karriär som sträcker sig nästan 10 år har on representerat åtskilligna esportlag och varit med och vunnit de flesta turneringar som går att vinna för kvinnor inom CS:GO. Hennes största framgångar har kommit på senare år då prispengarna för kvinnliga ligor och turneringar ökat markant jämfört med tidigare år. Närmast var hon med och vann ESL Impact Valencia 2022 där laget tog hem $50,000, motsvarande cirka 550,000 kronor.