Sverige har länge varit ett ledande land inom esport och har flera framgångsrika spelare och lag. Svenska esportlag som till exempel Fnatic och Ninjas in Pyjamas är kända namn inte bara i Sverige utan i stora delar av världen. De har även dragit in stora prispengar efter framgångar i flera olika turneringar. Sverige har även ett landslag som verkar inom esport Sverige och som deltar i VM varje år. Det svenska esport landslaget har en uttagning varje år, alltså ett kval där vinnarna får representera Sverige. År 2020 går VM i Sydkorea där hela 54 nationer gör upp om de åtråvärda pokalerna. Det tävlas i Tekken 7, Dota 2 och Pro Evolution Soccer 2020.
Fnatic
Det svenska e sportlaget Fnatic är ett av de största lagen inom csgo Sverige. De har genom åren vunnit DreamHack ett flertal gånger och andra större turneringar. I nuläget består laget av fem stycken medlemmar och alla är svenska. Fnatic har även en egen coach som reser med laget. Från år 2013 när allt började har de haft en rad medlemmar varav de flesta varit svenskar. De är väldigt aktiva och deltog i hela 75 turneringar bara under 2019.
Ninjas i pyjamas
Ninjas in Pyjamas eller Nip som det vanligen förkortas. är ett annat av de svenska esportlag som verkar i Sverige och som har specialiserat sig på CS:GO. De har även lag som spelar Dota 2 och League of Legends Sverige. De bildades redan år 2000 med en viss Emil Christensen (HeatoN) i laget. Idag är det lag som spelar CS:GO helsvenskt med fem spelare. De har under åren spelat till sig en rad topplaceringar bland annat på DreamHack.
Alliance
Alliance team är ett annat esportlag Sverige som är mest kända för att de vann Dota 2-turneringen The International och blev några av de bäst betalda inom esporten. Prisumman låg på cirka nio miljoner kronor och detta var år 2013. Alliance e sport är alltså ett namn som är starkt förknippat med framgångar.
Svenska esportlag kan se ut på olika sätt beroende på vilket spel det handlar om. Spel som CS:GO och Dota 2 spelas till exempel i lag om fem personer och spel som Tekken 7 spelas individuellt. Esport i Sverige är populärt både bland tjejer och killar men bland de bästa lagen är killar överrepresenterade. Åldrarna varierar också men ligger generellt sätt mellan 20-30 år.
Bli medlem i svenska esportlag
Drömmer du om en egen karriär och kanske nå fram ända till det svenska esport landslaget? Det första steget är att bli medlem i ett av alla svenska esportlag. Kanske har du flera kompisar som också gillar att spela? I så fall kan ni faktiskt starta ett lag tillsammans. Ett annat tips är att hålla koll på olika forum som handlar om esport Sverige, där är det vanligt att folk startar trådar och efterlyser folk som vill spela tillsammans med dem. Många städer har också sina egna esportföreningar där alla är välkomna. Oftast spelar det ingen roll hur länge du har spelat så länge du har intresset.
Vissa välkomnar alla åldrar, andra har en åldersgräns på 16 år eftersom det är den officiella åldern för Allsvenskan i esport Sverige. Hos dessa föreningar kan du antingen starta ditt eget lag eller gå med i ett redan existerande. Det finns flera möjligheter och flera svenska esportlag. De brukar erbjuda ett stort utbud av spel med allt från Dota 2 och Overwatch till FIFA och League of Legends.
Framgångar hos svenska esportslag
Det finns vissa svenska esportlag som varit mer framgångsrika än andra. Som vi redan nämnt ovan nådde Alliance stor framgång när de kammade hem segern i Dota 2-turneringen The International. Prissumman här låg alltså på nio miljoner kronor omvandlat till svensk valuta.
Nip eller Ninjas in pyjamas har också radat upp segrar genom åren. Bland annat vann de turneringen CPL fyra gånger när de var ganska nya som lag. De har även vunnit DreamHack Valencia, DreamHack Winter, Copenhagen Games och Fragbite Masters, bara för att nämna några.
Det svenska esport landslaget har även vunnit VM-guld i Dota 2 så sent som år 2019. De tog hem segern efter att ha vunnit över Thailand i finalen med klara 2-0 som slutresultat. Sverige har alltid varit framstående i just Dota 2 vilket märks på resultaten i VM. Från början var cirka 50 nationer med i turneringen så det är verkligen ett imponerande resultat.
När man rankade länderna som hade flest tävlande i esport år 2019 kom Sverige på en hedrande 12:e plats med 458 aktiva spelare. Inte illa för ett land som endast har 10 miljoner spelare. Även när de bästa esportländerna ranskas kommer Sverige och svenska esportlag ofta i topp. Sverige är alltså ett land att räkna med inom esporten och har varit under lång tid. Allt tyder på att det även kommer att fortsätta vara så i framtiden.
Framgångsrika enskilda spelare
Emil (HeatoN) Christensen har länge varit ansedd som Sveriges mest kända spelare inom esport. Han spelade under sin tid som aktiv i lag som NiP och SK Gaming. Christensen fokuserade på CS:GO och har medverkat i flera program i TV som handlar om esport. Han har vunnit i princip allt som går att vinna inom CS och är även ansedd som en av de bästa CS-spelarna genom alla tider. HeatoN spelade själv fram till år 2007 och fortsatte sedan att figurera i esportbranshen som coach för Nip.
Martin (Rekkles) Larsson är mannen som hjälpt till att ge Sverige ett namn inom världens största esport, League of Legends. Han spelar för Fnatic och har gjort sig ett stort namn internationellt. Han har vunnit i princip allt som går, det enda som fattas i prisskåpet är en VM-pokal.
Patrik (f0rest) Lindberg räknas som en av världens bästa spelare inom counterstrike. Han har legat på toppen i mer än 15 år och spelade länge för NiP. En riktig multitalang som hade kunnat välja vilken sport som helst. Under årsskiftet 2020 bytte han lag till Dignitas. Även han har vunnit det mesta inom Counterstrike.