Denna webbplats innehåller affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått. Läs mer här.

Hos Esportsbetting.se har vi affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått.  Läs mer här.

Esport FIFA och andra sportspel

När man pratar om e-sport betting syftar man vanligtvis på spel som Dota 2, CS:GO och League of Legends. Men e-sport omfattar även renodlade sportspel som till exempel esport FIFA och eSHL. Det anordnas flera stora turneringar för dessa spel varje år och det finns en del stora prispengar att hämta. En fördel med dessa sportspel är du normalt spelar själv och inte behöver hitta ett lag att vara med i. Här berättar vi mer om några av de populäraste sportspelen inom just e-sport.

esport FIFA 2020

FIFA har under lång tid dominerat spelbranschen som världens populäraste fotbollsspel och den första upplagan gavs ut redan 1993. Den 27 september 2019 släpptes esport FIFA 20 som är det senaste spelen i raden. Som e-sportspelare mäter du dina färdigheter mot andra spelare världen övermoch spelet går helt enkelt ut på att vinna matchen över din motståndare.

FIFA har sitt eget VM för e-sport där världens bästa FIFA-spelare ska koras. Du kan registrera dig innan ett visst datum och får sedan chansen att kvalificera sig. Du måste då vinna ett antal matcher under en helg för att visa att du har vad som krävs för att bli nästa världsmästare i FIFA. Denna turnering har hållits sedan 2004 och korrat en rad olika vinnare. Tyvärr har ingen svensk vunnit turneringen men väl två danskar. De sista tre åren har turneringen gått av stapeln i London.

Både esport FIFA 18 och esport FIFA 19 har haft över 45 miljoner unika spelare och vi tvivlar inte på att FIFA 20 har lägre siffror. Tyvärr har vi inte exakta siffror på hur många som utövar FIFA 20 som e-sport men vi vet att är ett av de populäraste sportspelen.

e-SHL

SHL är Sveriges främsta hockeyliga och de bestämde sig för att ge sig in i spelbranschen och starta en e-sportliga. De vill naturligtvis ta del av den växande e-sportsbranschen som bara växer i popularitet. Spelet spelas med de riktiga lagen som för närvarande deltar i SHL. Det som är unikt med denna e-sport är att e-SHL valt att introducera det som en lagsport istället för single player. Den första turneringen startade i år 2020 den 13 januari. Lagen spelade sex mot sex och livesände alla matcher live från sina twitchkanaler. eSHL spelas på ps4 och det var Linköpings HC som stod som slutsegrare när den första turneringen var över.

Madden

Madden eller Madden NFL som det egentligen heter är tv-spelsvarianten av den amerikanska fotbollsligan NFL och spelet finns även som en e-sport. Spelutvecklaren Electronics Arts var själva med och sponsrade en e-sportturnering i Madden år 2017 med en prispott på en miljon dollar. I USA finns det även en tv-serie som fokuserar på konkurrensen och hur det är att spela Madden som e-sportare.

Amerikansk fotboll tillhör inte de mest populära sporterna i Sverige och därför har inte Madden vunnit lika mycket mark som de två ovan nämnda spelen. Man räknar dock med att cirka 10 miljoner människor spelar Madden och där är så klart Sverige inräknat. Dock är det fortfarande ett spel som främst ses som stort i USA och Kanada.