Denna webbplats innehåller affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått. Läs mer här.

Hos Esportsbetting.se har vi affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått.  Läs mer här.

Ansvarsfullt spelande

Betting på esport är som vilken sport som helt i grunden. Du satsar pengar på en match eller ett resultat och det är lätt att ryckas med i stämningen eller spänningen som uppstår. En satsning kan lätt bli flera och summorna på dina bets kan lätt bli större och större. Det är då viktigt att tänka på ansvarsfullt spelande och att spel på esport och andra sporter, i grunden är menat som ett nöje. När det slutar vara kul att spela och du gör det för att vinna pengar, eller ännu värre – vinna tillbaka pengar du har förlorat, är det dags att ta en paus.

Spela måttligt

På esportsbetting.se stödjer vi ansvarsfullt spelande. Vi jämför spelsajter och ger dig råd och hjälp gällande vilka sajter som kan hjälpa dig nå bäst resultat, men all information som vi delar med oss här har som syfte att underhålla. Vi uppmanar ingen att satsa en massa pengar på spel eller att lägga flera timmar på bettingbolag. All information från spelbolag är dessutom inte vi ansvariga för utan du får besöka de olika sajterna för att få en 100 % korrekt bild av vad som erbjuds.

Även om vi tipsar om bettingbolag som erbjuder dig de bästa oddsen på spel, har vi sett till att välja ut sajter som är säkra och trygga för spelare. Alla dessa sajter är licensierade av Spelinspektionen som har tagit flera åtgärder för att minska på spelmissbruket i Sverige och öka ansvarsfullt spelande. Bland annat finns det insättningsgränser och om du känner att spelandet har gått överstyr kan du stänga av dig från allt spel i 3-12 månader med hjälp av det nationella programmet Spelpaus.

Sätt upp en budget

För att själv hålla koll på ansvarsfullt spelande och för att se till att du inte spelar för mer än då har råd att förlora, kan det vara en bra ide att sätta upp en budget. Här kan du till exempel hålla koll på hur mycket pengar du får lägga på spel i veckan eller månaden. Du kan dessutom bestämma dig för att endast spela på vissa dagar i veckan, till exempel måndag, onsdag och lördag. På så sätt kan du ta välbehövliga pauser från spelet och har tid att umgås med familj och vänner, samtidigt som du har något att se fram emot tre dagar i veckan.

Tänk också på att du måste vara 18 år för att kunna skapa ett konto och spela på en bettingsajt som erbjuder esport. Är du under 18 och använder en äldre kompis eller en förälders konto för att spela på sporter eller spel online, begår du ett brott.

Hur kan du söka hjälp?

Om du ett någon i din närhet lider av spelmissbruk bör du söka hjälp och hjälpa dem ta kontroll över ansvarsfullt spelande. På svenska sidor med licens från Spelinspektionen kan du som sagt stänga av dig från spel via Spelpaus, men det finns även andra källor att vända dig till. Du kan till exempel höra av dig till Stödlinjen, detta är en organisation som stöttar och erbjuder professionel hjälp till spelare som har spelproblem. Hos Stödlinjen kan du till exempel ta ett test för att se om du ligger i riskzonen för spelmissbruk eller skriva in dig på sajtens självhjälpsprogram.

Här finns även hjälp för anhöriga till spelmissbrukare. Då det kan vara svårt för den som är mitt uppe i ett spelmissbruk att inse att han har problem, är det vanligt att familj eller vänner är de som tar kontakt med en hjälporganisation. Via Stödlinjen kan du få råd och tips på hur du ska gå tillväga för att kunna hjälpa din vän eller familevän få professionell hjälp.

Du hittar en länk till Stödlinjen längst ner på vår sida.