Denna webbplats innehåller affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått. Läs mer här.

Hos Esportsbetting.se har vi affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått.  Läs mer här.

E-sporterna du kan tjäna pengar på

Det är ingen hemlighet att det finns mycket pengar i e-sporten. De mest framgångsrika spelarna är idag miljonärer och lever gott på sin hobby. Det beror till stor del på de stora prispotterna som finns i de största e-sportturneringarna. Ju mer intresset för de olika sporterna ökar desto mer pengar pumpas dessutom in i de olika sammanhangen.

Detta lockar så klart fler spelare och höjer konkurrensen vilket både är positivt och negativt. Positivt eftersom det blir roligare för publiken att se matcherna och negativt för att det blir svårare som spelare att konkurrera sig in.

Det finns idag ingen gräns på hur mycket en e-sportare kan tjäna och hos vissa pratar vi summor i stil med de största idrottsstjärnorna. Men vilka e-sporter är det egentligen som ligger i topp när det kommer till att tjäna pengar?

League of Legends

League of Legends har under de senaste åren seglat upp och blivit riktigt populärt både hos killar och tjejer. Det är något som även syns på prispengarna. Allra populärast är det som kallas World Championship, alltså VM i LoL, som det nu vanligen förkortas. Prispengarna för turneringen har varierat men under 2018 var den totalt 6,5 miljoner kronor. Det räknades då som en av de absolut största turneringarna som arrangerats.

Många av de största spelarna har även egna twitch-kanaler där de sitter och streamar för flera tusen tittare. Här kan man också skaffa sig en stabil inkomst genom samarbeten och att få folk att prenumerera på sin kanal. Andra väljer även att streama på Youtube för att nå ut till fler tittare.

Dota 2

Dota 2 har länge varit spelet som legat överst på tronen för e-sporten med mest pengar. Även om det finns andra spel som utmanar i popularitet har de varit chanslösa när det kommer till prispengar. Dota 2 dominerar även när det kommer till spelbolagen och fans som vill betta på sina favoritspelare. Det finns nästan inget spelbolag som inte erbjuder Dota 2 bland sina e-sporter. Vill du kunna tjäna riktigt stora pengar är det alltså detta spel du ska satsa på.

VM i Dota 2 går under namnet The International och är den största turneringen sett till prispengar. Med potter på över 34 miljoner kronor innehar den en ohotad förstaplats. Denna turnering ses ofta som ett riktmärke för vad resten av e-sporten skulle kunna erbjuda för prispengar. I år (2020) skulle turneringen hållits i Sverige men fick ställas in på grund av den rådande pandemin.

Fortnite

Fortnite har länge varit den stora utmanaren när det kommer till e-sport och prispengar i jämförelse med Dota 2. Spelet är inte så gammalt men har snabbt seglat upp till en värdig konkurrent. Redan första världsmästerskapen som hölls hade en total prispott på hela 30 miljoner dollar. Detta delades sedan upp i en individuell och en lagtävling.

Mycket av Fortnites storhet beror på spelaren ”Ninja” som driver en av de största Twitch-kanalerna. Han är idag multimiljonär tack vare spelet. Om du själv vill tjäna stora pengar är Fortnite alltså ett av de hetaste spelen.