Denna webbplats innehåller affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått. Läs mer här.

Hos Esportsbetting.se har vi affiliate-länkar. Om du klickar på en länk och registrerar dig hos en spelsajt får vi en liten ersättning från dem, men det kostar inte dig nått.  Läs mer här.

E-sporten i siffror

Att e-sporten har växt något enormt under de senaste åren har kanske undgått många som inte är så insatta i sporten. Men både antalet utövare och antalet som bettar på spelen har gått upp. Det är numera även vanligt att kanaler streamar matcherna för flera tusentals tittare antingen på nätet eller på TV. Men hur ser det egentligen ut gällande e-sporten i siffror? Hur mycket prispengar finns det att hämta hem i de största turneringarna? Hur ser siffrorna ut för e-sporten nu i 2020? Detta och mycket annat kommer vi titta närmare på i denna artikel.

Tittarrekord för livesändning av Dreamhack 2012 av SVT

När SVT sände Dreamhack under 2012 blev det stora rubriker i tidningarna. Den populära e-sportturneringen från Jönköping lockar alltid storpublik på plats med tillresta fans från stora delar av världen. Denna gången tv-sände alltså SVT från hela helgen och resultatet blev bättre än vad man hade kunnat förvänta sig. Livesändningen av Dreamhack slog nämligen tittarrekord vilket säger mycket om hur populärt e-sporten faktiskt är. Helgens finaler sågs av hela 1,9 miljoner tittare och detta var alltså år 2012. Idag har e-sporten växt ytterligare ett par snäpp vilket du kan läsa mer om under.

E-sporten tjänade 10 miljarder under 2019

Att e-sporten omsätter en hel del pengar är ingen större hemlighet. När årsredovisningen presenterades för år 2019 visade det sig att e-sporten omsatte hela 10 miljarder kronor. Det var en ökning med 25 % jämfört med föregående år. Samma rapporteringen visade också att publiken och intresset för e-sport också fortsatt att växa. Det är riktigt bra siffror för e-sporten.

Stort uppsving inom esport 2020

År 2020 har varit ett speciellt år på många sätt och många branscher har drabbats hårt av den rådande pandemin i världen. E-sporten är dock en av de branscher som faktiskt fått ett uppsving under 2020. Det råder delade meningar om vad det beror på men en anledning kan vara att flera håller sig inomhus. Det finns alltså mer tid till att sitta hemma och testa olika spel och delta i olika e-sportturneringar.

E-sportforumet Fragbite har till exempel redovisat otroligt positiva siffror för 2020 och växer på alla plan. Nu satsar de också på att expandera och bli ett renodlat mediebolag. De räknar med en vinst på cirka tre miljoner kronor för 2020.

prispotterna som går att vinna på e-sportsturneringar

Är du riktigt duktig finns det stora prispotter att hämta hem i stora e-sportturneringar.

  • Mest pengar finns i Dota 2 som har delat ut 1 757 miljoner kronor sedan 2011
  • Tävlingen the International hade år 2019 en prispott på över 300 miljoner kronor
  • Näst efter kommer populära spelet CS:GO som har delat ut 777 miljoner kronor sedan 2012
  • Turneringen DreamHack delar normalt ut en prissumma på 250 000 amerikanska dollar

10 års jubileum för tävlingar likt The international Dota och LoL World Championship

Det är flera stora e-sportturneringar som kommer att fira 10 årsjubileum i år. De två kändaste är förmodligen The International Dota 2 och LoL World Championship. Dota 2 skulle gått av stapeln i Stockholm i Ericsson Globe men kommer säkerligen tvingas ställas in. Samma öde lär LoL World Championship går i Shanghai, Kina, gå till mötes.